‹ Terug naar blogoverzicht

Er was eens een hele mooie opgedekte kersttafel!

Zondag 15 december 2019

Er was eens een hele mooie opgedekte kersttafel!

Yay! Nog even en het is kerst.

Leuk en gezellig maar voor veel mensen brengt het ook een hoop stress met zich mee. Cadeautjes scoren, deze perfect inpakken ( zie link ), wat in huis te halen voor het kerstontbijt? De brunch? Of het kerstdiner?

Ik help je graag op weg om de meest mooie kersttafel te creëren en dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn!

  1. De basis van de kersttafel begint met het tafelkleed. Bepaal aan de hand van de maat van jouw tafel de juiste maat voor het tafelkleed. Heb je een tafel van 90 breed en 140 lang? Dan mag het kleed 130 bij 180 zijn. Dit betekend dat het kleed aan beide kanten 20 cm overhangt. Dat staat netjes, royaal en luxe! Uiteraard hoeft dat niet persé een duur tafelkleed te zijn. Koop bijvoorbeeld een simpel linnen effen kleed en bestempel het. Je kunt van een aardappel zelf een kerststempel maken door hier een kerstboom vormpje uit te snijden. Zorg voor gouden inkt et voila; een super tof tafelkleed!
  2. Op het tafelkleed komt een onderbord. Wanneer je het vuile servies weghaalt is het fijn als er nog iets blijft staan. Zo hebben de gasten niet het gevoel dat ze direct op moeten staan maar blijf je langer natafelen!
  3. Boven op het onderbord komt vervolgens servies. Houd het bij één soort. Het is super chaotisch als diegene naast je een grijs bord heeft, de volgend een witten en diegene daarna een rood met wit gestipte. Daarnaast ook van belang om het bestek en het glaswerk in één soort te houden. Ook hierbij geld: dit hoeft niet het meest dure kristal glas te zijn. Shop bijvoorbeeld eens bij de Hema of de Xenos! Afhankelijk van het aantal gangen plaats je het servies. Gebruikelijk is één plat bord met daarop een wat kleiner bord en daarop een soepkom. Links boven plaats je een bordje voor bijvoorbeeld het stokbroodje en rechts boven de glazen. Zorg naast een wijnglas altijd voor een waterglas.
  4. Heb je het onderbord staan met daarop het servies? Dan kan de rest van de aankleding beginnen. Houd er rekening mee dat het eten nog op tafel moet passen. Niets zo vervelend om de gehele styling continu op te moeten ruimen of aan de kant te moeten zetten. Je hebt het immers niet voor niets op tafel gezet. Heb je onze diy https://www.jethendriks.com/blog/DIY/ al gezien? Een leuke DIY wat je binnen één hand om draai op tafel zet!
  5. Zorg ervoor dat je naast een leuke diy het eten ook serveert in sfeervolle items. Zo kun je brood bijvoorbeeld in een stalen mandje serveren. Of ga voor juist écht kerst servies wanneer je de basis neutraal houd. Vind je het lastig om te bepalen welke kleuren je het beste toe kunt passen? Kijk eens om je heen, welke kleuren heb je in huis? Kies daar 2  of 3 tinten uit en pas hier de items op aan.
  6. Wil je zelf ook lekker genieten van het diner en niet continu van tafel hoeven om water bij te schenken? Zorg dan altijd voor een aantal karaffen op tafel, scheelt je een hoop moeite.
  7. Dat het eten onwijs lekker was is fijn maar die mondhoeken mogen wel schoon hé. Kies voor servetten die in de gehele sfeer passen. Is dat bij jou een linnen servet, ga dan voor linnen. Is dat een papieren servet met een decoratieve bedrukking, kies dan voor het papieren servetje. Kijk naar de kleuren en het materiaal wat je in huis hebt en pas het hier op aan. Al mag het servetje ook wel compleet uit de ban springen wat mij betreft.
  8. En…… na afloop doen we afwassen natuurlijk wel in stijl! https://www.zarahome.com/nl/keuken/kerstmis/theedoek-met-hulstprint-(2-pack)-c1020257521p301362936.html?ct=true Gegarandeerd dat de hele familie opstaat om je te helpen met de vaat.
Er was eens een hele mooie opgedekte kersttafel!
Kan ik je helpen?
Of stuur 'n bericht via WhatsApp ›