‹ Terug naar blogoverzicht

6 tips voor het kopen van een nieuwe bank!

Dinsdag 07 januari 2020

Met de hele familie lekker onderuit gezakt een avondje Netflixen? Comfortabel in de hoek van de bank een goed boek lezen? Plaats nodig voor veel mensen of veelal gezellig met zijn tweetjes? Lig je liever languit of zit je actief rechtop? Iedereen stelt andere eisen aan een bank. Het is maar goed dat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar wat is wijsheid? Met onderstaande tips kom je een stapje dichter bij de juiste bank voor jou én jouw woonkamer.

Ren niet meteen met deze tips naar de dichtstbijzijnde meubelzaak om een bank te kopen maar start eerst met:

  • Het opmeten van je woonkamer. Teken een plattegrondje uit waarop je deuren en ramen aangeeft met daarbij de bijbehorende muren. Handig!
  • Bepaal de locatie van de bank. Komt de bank deels voor het raam? Meet dan ook de hoogte van de vensterbank.

Tip 1:

Welk model kies je?

Een hoekbank lijkt groot maar biedt niet persé meer zitplaatsen. De hoek is vooral een fijne plek om in weg te kruipen. Komt er veel visite? Dan blijft deze hoek ongebruikt. Je zit elkaar dan in de weg. Wil je merendeel lekker relaxen en hangen dan is een hoekbank ideaal. Houd er rekening mee dat je voldoende loopruimte overhoudt.

Een mobiele opstelling is een combinatie van zitmeubelen. Zeker met een 2-zits en een 3 zits bank zou je de woonkamer nog eens om kunnen gooien wanneer je wat wilt veranderen. Bij sommige banken zijn exact dezelfde fauteuils te verkrijgen maar mix en match liever. Dit maakt het levendig en spannend.

Ooit van een module bank gehoord? Ofwel een bank die is opgebouwd uit verschillende losse elementen? Je kunt de bank dan zo groot en klein maken als je zelf wilt. Eigenlijk kun je hier alle kanten mee op. Van twee zits bank met losse poef tot een hoekbank tot een loungebank. Ik ben fan!

Tip 2:

Verhoudingen zijn erg belangrijk bij het uitzoeken van een bank. In de winkel lijkt de bank vaak kleiner dan thuis. Schrijf dus goed de maten op van de bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte het in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote of een te kleine bank koopt. Je hebt minimaal 70 cm loopruimte nodig. Tussen de bank en de salontafel mag dit 45 cm zijn. Meet niet alleen de breedte en de diepte op maar ook de hoogte. Zeker wanneer het tegen de raamkant aan komt te staan.

Tip 3:

Ga je voor stof of kies je voor leer?

Vaak is dit een kwestie van gevoel en smaak. Wat vind je mooi? Waar gaat je voorkeur naar uit? Houd rekening met stoffen die minder bestand zijn tegen vuil of vatbaar zijn voor verkleuring door zonlicht. Een bank van stof is vaak mooier op een gladde muur en zal bijdragen aan de verbetering van de akoestiek. Heb jij een kat in huis en krabt deze de krullen van de trap? Dan is het slimmer om een niet al te duren bank te kopen. Stof en leer zijn beide niet bestand tegen kattennagels.

Tip 4:

Kies een kleur die je mooi vindt maar bedenk wel dat de bank een tijdje mee moet gaan. Een neutrale kleur zal je veel minder sneu beu zijn dan een wilde print. Je kunt de bank beter aankleden met kussens en plaids dan dat je over een jaar eigenlijk al weer toe bent aan een nieuwe variant.

Tip 5:

Een mooie bank is leuk maar een bank moet ten eerste natuurlijk ook lekker zitten. Dit verschilt per persoon. Woon je samen? Ga dan samen op pad. Bedenk voor jezelf of je een bank zoekt waarin je lekker weg kan zakken of dat je liever op een actieve bank plaats neemt. Denk er bij het proef zitten om dat je niet onnatuurlijk rechtop gaat zitten, maar zit zoals je dat thuis ook zou doen. Of lig….

6 tips voor het kopen van een nieuwe bank!
Kan ik je helpen?
Of stuur 'n bericht via WhatsApp ›