‹ Terug naar blogoverzicht

Het effect van geur!

Woensdag 06 mei 2020

Het interieur dat je ziet is niet het enige wat effect heeft op hoe jij je voelt in huis. Ook bijvoorbeeld de geur heeft invloed op de sfeer.

De geur van zacht smeulend hout brengt je terug naar winterse avonden bij de haard, ruiken aan een roos associeer je met liefde en het is ook niet voor niets dat huizenverkopers vaak vlak voordat kijkers aankloppen een appeltaart in de oven schuiven. Geur doet iets met je. Het wekt emoties en herinneringen op en kan je stemming flink beïnvloeden. Sommige geuren roepen een bijna universele reactie op, maar het effect van geur kan ook heel persoonlijk zijn. Het aroma van basilicumblaadjes doet mij bijvoorbeeld denken aan de groenten- en kruidentuin bij het huis waarin ik opgroeide, terwijl rooibos me voor eventjes terugbrengt naar Zuid-Afrika. Kaarsen zijn een eenvoudige manier om een ruimte een persoonlijk tintje te geven. Je kunt ze gemakkelijk afwisselen en het flakkerende vlammetje heeft iets geruststellends. Ook daar krijg je weer dat echte thuisgevoel van, waar je ook bent.

Geur bekennen

De invloed van geur is vergelijkbaar met kleur van je interieur. Je kunt met beide een ruimte frisser en vrolijker of warmer en knusser maken. Kies een geurkaars op gevoel, of stem de geur af op het moment en de ruimte. Een uurtje voordat je naar bed gaat een lavendelkaars branden in de slaapkamer helpt je ontspannen. Kun je ’s ochtends of overdag juist wel wat actie gebruiken, kies dan voor een opwekkende geur als pepermunt.

Lang, langer, langst

Om zo lang mogelijk van een geurkaars te genieten, zorg je ervoor dat het lontje niet langer dan zo’n 5 millimeter is. Knip de lont voor elke brandbeurt indien nodig even bij. En blaas de kaars uit zodra het bovenste laagje was egaal gesmolten is (de hete was blijft nog wel een tijdje nageuren). Zo brandt de kaars mooi gelijkmatig op.

Het effect van geur!
Kan ik je helpen?
Of stuur 'n bericht via WhatsApp ›