‹ Terug naar blogoverzicht

Met deze 5 tips wordt jouw huizenjacht een eitje!

Dinsdag 11 februari 2020

Wil je voor het eerst een huis kopen? Of denk je aan een ander woning? Daar komt veel bij kijken en daarom geven wij jou graag tips. Vanaf de zoektocht, tot een geschikte hypotheek tot het moment dat je de sleutel in het slot steekt.

Bedenk vooraf waar je naar op zoek bent.

Tip 1: een selectie maken

Maak een selectie van woningen die aan jouw ideaalbeeld voldoen. Wees hierin wel realistisch. Je hebt er niets aan om grote villa’s te selecteren wetende dat je dit momenteel niet kunt veroorloven.

Een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden zijn:

  • Ga je voor een nieuwbouwwoning of een opknaphuis?
  • Moet het huis instap klaar zijn?
  • Hoeveel slaapkamers heeft het minimaal nodig?
  • Wil je een tuin op het zuiden of juist op het noorden?
  • Is de omgeving belangrijk?
  • Is de buitenkant van waarde, of hoeft enkel de binnenkant aan jouw ideaalbeeld te voldoen?
  • Wil je dat er scholen en winkels in de buurt zijn?

Noteer het allemaal onder elkaar. Hierdoor kun je gemakkelijk huizen weg strepen waardoor jouw droomhuis uiteindelijk overblijft.

Tip 2 maak vooraf een moodboard.

Vind je het lastig om alles te noteren? Op Pinterest vind je een overload aan prachtige beelden van woningen. Zowel van het interieur als exterieur. Zoek wat je mooi vindt, sla dit op en plak dit op een groot vel papier. In één oogopslag zie je precies waar jouw hart een sprongetje van maakt.

Tip 3: houd de financiën op orde.

Naast alles prachtig en mooi vinden is het natuurlijk wel handig dat het financieel draagbaar is. Ben je alleen of heb je een partner? Wanneer je een huis gaat kopen komt daar een hypotheek bij kijken. Afhankelijk van je inkomen, en eventueel dat van je partner, wordt er een hypotheek verstreken. Houd er rekening dat het meer kost dan enkel de hypotheek. Je krijgt namelijk ook te maken met vaste lasten die maandelijks terug komen. En het is ook wel lekker om naast de vaste lasten leuke dingen te kunnen ondernemen. Blijf dus realistisch.

Tip 4 de grote zoektocht kan beginnen.

Moodboard, check. Hypotheek, check. Je weet wat je kunt kopen en je weet wat je wilt kopen.  Tijd voor Funda! Neem er bewust de tijd voor en plan niet je hele agenda voor met een overload aan bezichtigingen. Wees selectief. Doe je dan niet dan zie je op den duur de bomen door het bos niet meer. Het helpt ook om samen met een aankoopmakelaar op pad te gaan. Hij of zij weet wat de waarde van het huis is en kan voor jou onderhandelen waardoor je misschien wel minder betaald dan op voorhand gedacht.

Tip 5: blijf rustig en relaxed.

We weten allemaal dat de huizenmarkt vrij hectisch is momenteel. Misschien voel je hierdoor een bepaalde druk om snel de knoop door te hakken. Niet doen. Ieder huis kan gebreken hebben waardoor je een ingrijpende verbouwing moet doen om comfortabel te wonen. En een verbouwing kost geld. Opzich is dat niet zo heel erg wanneer je op voorhand rekening hebt gehouden met zo’n verbouwing. Heb je dat niet gedaan en kom je hier later achter dan kan dat vrij pijnlijk zijn. Het is daarom goed om vooraf een bouwkundige of bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

Allemaal leuk en aardig maar dat zijn nogal wat stappen. Dat klopt! Een huis kopen is ook niet binnen één week gepiept. Neem er de tijd voor, je wilt immers de aankomende maanden op dat fijne droom plekje blijven wonen.

Met deze 5 tips wordt jouw huizenjacht een eitje!
Kan ik je helpen?
Of stuur 'n bericht via WhatsApp ›