‹ Terug naar blogoverzicht

Val op in de massa en stop met brandjes blussen.

Dinsdag 12 februari 2019

‘Wat vind je van het nieuwe interieur van ons restaurant?’ vroeg de directeur van het hotel.

‘Wat is het verhaal dat je wilt vertellen’; antwoordde ik. ‘En wie is je doelgroep?’

‘We zijn een beetje Italiaans. En eh, we hebben zakelijke gasten.’

‘Kan ik spaghetti bestellen’ vroeg ik. ‘Neeeee, dat bedoel ik niet’ lachte ze weg.

Ik: ‘Waarom komt die zakelijke gast bij jou en niet bij je buurman?’

En toen was het even stil….

 

Duidelijk, voorafgaand aan het nieuwe interieur was er niet nagedacht over wat het restaurant uniek kon maken of op welke behoefte het kon inspelen. En nee, lieve lezer, niet enkel bij een klein restaurant, hotel, winkel, showroom..... gaat het fout. Ook bij de meest dure en grote bedrijven gaat het mis.

Terug naar het hotel met restaurant. Het was niet onderscheidend, sterker nog, het was gekopieerd. De eigenaren hadden ergens een succesvol interieur gezien en hadden bij een bevriende ontwerper aangegeven: “dat willen wij ook”. Als het hier werkt dan werkt het ook bij ons.

FOUT!

Het resultaat: slechte reviews, minder gasten en een winst die naar beneden knalde. De reactie hierna ‘we moeten kosten besparen’.

De show stelen maar een dief van je eigen portemonnee.

Ken je die verhalen? Van ondernemers die kopiëren? Beter goed gejat dan slecht bedacht. Of enkel luisteren naar je gevoel? Om er vervolgens achter te komen dat het gevoel van je doelgroep niet gestroomlijnd ligt met jouw gevoel?

Er zijn ook ondernemers die, bij gebrek aan een eigen verhaal, gaan werken met een ‘geweldige‘ architect die vervolgens geen verstand blijkt te hebben van beleving of het complete fundament van jouw bedrijf!

Jij ziet het vast om je heen; interieurs volgens de laatste trend, veel van hetzelfde en weinig onderscheidend. Dat is even leuk maar zorgt niet voor continuïteit, winst en beleving op de langere termijn. Veel eigenaren en ondernemers willen de show stelen maar zijn uiteindelijk een dief van hun eigen portemonnee.

Gasten\klanten, kunnen ondertussen het ‘vervelende’ gevoel dat ze overhouden aan de beleving niet onder woorden brengen. Als ze het überhaupt al aan je laten weten via een slecht review.

Kortom, je wilt de schoorsteen beter laten roken?

Als ondernemer wil je groeien, je wilt meer winst maken en niet minder. Je wilt het vuurtje aanwakkeren en de schoorsteen beter laten roken.

Net als een echt vuurtje is een goede gastbeleving moeilijk met handen te vatten. Gasten zijn onderdeel van een beleving die gevoed wordt door het gebouw, het interieur maar ook, de menukaart, communicatie en het gedrag van de medewerkers en andere gasten. Dat vraagt om afstemming. En voordat je met vuur gaat spelen moet je dus eerst de benodigde brandstof verzamelen. Dit gebeurt in een Quickscan. Ik wil weten wie je bent, wat je doet, waarom je iets doet, wat het verhaal achter jouw bedrijf is, wie je klanten zijn, wie je personeel is.

Wakker het vuurtje aan binnen je bedrijf, je gasten, klanten en het personeel.

Door brandstof te verzamelen leg je het fundament om een goed lopend vuurtje te creëren. Het fundament om daarna het interieur piekfijn hierop aan te passen! Het fundament is er om die ontastbare beleving te toetsen en sturen zodat je grip krijgt en houdt op hetgeen je altijd op basis van je gevoel hebt gedaan.

Zij: ‘Ik weet het. Ik had je eerder moeten bellen om de schoorsteen beter te laten roken.’

Ik: Pure winst in deze tijd waarin trends, ontwikkelingen, druk op marges en nieuwe concurrenten aan de orde van de dag zijn, toch?’

Val op in de massa en stop met brandjes blussen.